Edellinen postaukseni perheemme rytmeistä herätti mielenkiintoisia keskusteluja instagramissa ja blogiinkin tuli hyvä kysymys, johon päätin vastata ihan näin postauksen muodossa!
Kuuntele podcastistani 10 vinkkiä lapsiperhearjen väsymykseen liittyen:
“Haluaisin siis kuulla kokemuksiasi siitä kuinka kellontarkkoja tyyppejä pienistä kasvaa tällä rutiini systeemillä? :)”
Olimme esikoiseni kanssa Helsingissä reissussa kahdestaan hänen ollessa 1,5-vuotias. Olin varannut paluujunan siten, että ehdimme kotiin nukkumaanmenoajaksi, mutta juna oli myöhässä. Äiti kun olin ja olen, minulla on keinot kaikkeen ja aloin laittaa tytärtäni yöpuulle junassa. Teimme iltapesut, vaihdoimme yökkärit, luimme iltasadun, laitoin Whisbearin suhisemaan (ja blokkaamaan ympärillä olevia ääniä) ja vaunukuomun alas. Tilanne oli vieras, mutta kun kello löi 19.30, joka oli vakkarinukkumaanmenoaika, typy kuorsasi vaunussaan. Junan lähestyessä Vaasaa peruin kyytimme ja vaunuttelin lämpimässä ilta-auringossa kotiin. Kotipihassa kannoin vaunuissa jo sikeästi nukkuvan lapsen sänkyynsä. Nähtävästi poikkeava unillekäymispaikka ei haitannut, kun muut tutut nukahtamiseen liittyvät tavat olivat kunnossa ja ajankohta niille vakio. Tällaisia esimerkkejä on useampia, mutta tämä on jäänyt lämpimänä mieleeni, koska tuo oli (junan aikatauluongelmista huolimatta) täydellinen päätös mahtavalle HKI-reissullemme ❤️
Ongelmana oli se, etten tiennyt kuinka pitkään tuon ikäinen jaksoi valvoa putkeen ja olin laittamassa häntä joko liian ajoissa tai liian myöhään päikkäreille.
Vauvan kanssa meillä on sama neuvolatäti, kuin esikoisen kanssa. Tästä syystä tiesin heti, että hän todella osaa auttaa kaikkien uneen ja nukkumiseen liittyvien ongelmien kanssa. Vajaa pari kuukautta vauvan päikkäreiden kanssa säädettyäni, pyysin apua neuvolasta. Ongelmana oli se, etten tiennyt kuinka pitkään tuon ikäinen jaksoi valvoa putkeen ja olin laittamassa häntä joko liian ajoissa tai liian myöhään päikkäreille. Kun se saatiin kuntoon, helpottui päivien rytmi. Tällä hetkellä vauva on 4kk (jee, hulinat!) ja hän jaksaa valvoa noin kaksi tuntia putkeen. Joskus viimeinen puolituntinen voi vaatia vanhemmilta showmiehen liikkeitä ja joskus ne viimeiset 30 minuuttia menevät helposti. Kuitenkin – laitoin lapsen väsyneenä tai silmät lautasella vaunuun – hän nukahtaa samantien. Ilman hyssyttelyä tai muitakaan temppuja.
Oon heittänyt (huonoa) läppää siitä, kuinka meidän elämä pyörii kahden tunnin sykleissä.
Meilläkin sekä aamun heräämisaika että illan nukkumaanmenoaika vaihtelee. Oon heittänyt (huonoa) läppää siitä, kuinka meidän elämä pyörii kahden tunnin sykleissä. Eli jos/kun vauva herää 8-9:30 välillä, laitan hänet 2h päästä heräämisestä unille. Kun hän herää päikyiltään (yleensä 2h päästä), painan mieleeni ajan kahden tunnin päähän. Nyt tuntuu, että elämme jossain murrosvaiheessa, koska pisimmät päikkärit alkavat sijoittua keskipäivään, kun ne aiemmin olivat aamussa.
Tällainen on tavallinen päivämme unien osalta:
8.30 vauva herää
10.30 päikkärit
12.00 vauva herää
14.00 unille
16.30 vauva herää
18.30 unille
19.30 vauva herää
21.30 yöunille
Usein vauva “korjaa” aikataulunsa itse ekojen päikkyjen aikana.
Esikoisemme heräsi aina kellon tarkasti klo 7 jo viiden kuukauden vanhasta asti. Joka aamu. Tämä kuopuksemme herää (ainakin vielä) liukuvammin aamusta ja kunnioittaaksemme hänen yksilöllisyyttään myös rytmi liukuu mukana! ? Usein silti hän “korjaa” aikataulun itse ekojen päikkyjen aikana eli pidentää/lyhentää niitä siten, että herää unillemenoajasta huolimatta klo 12. Tämä helpottaa päivän agendan miettimistä kivasti!
Nyt huomaan esikoisestani, että vauva- ja vaaperovuosien tarkasta rytmistä huolimatta, rutiineista joustaminen helpottuu koko ajan iän karttuessa. Esimerkiksi joululomalla hän on herännyt klo 9.30, joka on siirtänyt päikkäreitä noin klo 14. Tuollainen 2,5-vuotias kestää mielestäni jo paaaaljon paremmin väsyä, joten päikyt ja yöunet antavat kyllä joustoa, jos on tarve. Esimerkiksi tänään, kun heräsimme koko poppoo vasta klo 10! ?
Kaunko teillä taapero nukkuu päiväunia? Nukahtaako hyvin päiväunille jos on herännyt esim vasta 10 aikoihin?
Ja taas jos päiväunet siirtyy myöhempään nii miten yöunille meno on onnistunut?
Meillä joululoma on sekoittanut 2-vuotiaan rytmit täysin. ?Välillä ollaan nukuttu lähemmä 10 ja päiväunille meno ollut hankalaa mutta ilman päiksyjäkään ei vielä jaksa. Myöhäiset päiväunet sitten taas siirtäneet yöunien alkamisen lähemmäs 23..huh ois helppoa kun aina vaan herättäisiin klo 8 ?
T. Toinen rutiinien arvostaja?