Eräästä K-kirjaimella alkavasta ongelmasta johtuen, meidän 8-kuukautisneuvolalääkäri on peruttu. Ei kyllä haittaa yhtään – päinvastoin! Kahden lapsen äitinä kaikki menot vaatii erityisjärjestelyjä enkä suoraan sanottuna ole ihan nähnyt neuvolan arvoa enää samaksi kuin ensimmäisen lapsen kohdalla. Todetaan silti heti perään, että neuvola itsessään on musta aivan mahtava etuoikeus, mutta oon alkanut miettiä, onko sen sisältö vähän aikansa elänyt?

Toisen lapsen kohdalla neuvola tuntuu välillä jopa turhalta
Neuvolaa ja niitä ihania terveydenhoitajia tarvitaan ehdottomasti, mutta nyt toisen lapsen kohdalla sen tuoma lisäarvo on jäänyt aika pieneksi. Oikeastaan käymme siellä vain mittaamassa painon ja pituuden ja ottamassa rokotteet. Omalla kohdallamme saadaan nauttia myös huikeista univinkeistä, mutta kuulemani perusteella niiden saaminen on erittäin poikkeuksellista. Pituus ja painokin on toisen (täysaikaisen!) lapsen kohdalla aika toisarvoista, koska kyllähän minä huomaan kasvun jatkuvasti pieneksi jäävistä vaatteista.
Mistä olisin tarvinnut tietoa?
- Sormiruokailusta
- Imetyksestä
- Turvallisesta autolla liikkumisesta (oikeanlaiset turvakaukalot & -istuimet)
- Ensiapu vauvalle & lapselle!
Ja viimeisenä mutta ei todellakaan vähäisimpänä: niistä unista. Unet on minun tärkeysjärjestyksessäni jaetulla ykkössijalla rokotteiden kanssa. Unet vaikuttavat ihan kaikkeen: perheen sisäiseen dynamiikkaan, äitiyteeni, omaan luonteeseen, taaperon kasvuun ja kehitykseen, parisuhteeseen, ystävyyssuhteisiin, kodin siisteyteen, omaan ja muiden terveyteen ruokailun kautta jnejne. Väsyneenä on tosi raskasta tukea taaperoa tunneoppimisensa kanssa, siivota kotia, tehdä ‘oikeeta’ ruokaa, hoitaa parisuhdetta ja/tai pitää huolta itestään. Sormiruokailusta ja imetyksestä saa neuvolasta faktat lappuina, turvallisesta autolla matkustamisesta näkee hyvällä lykyllä julisteen odotustilassa ja unista harvemmin saa mitään apua (me onneksi saadaan!). Ensiapuohjeita kertailen itsenäisesti säännöllisin väliajoin Simppeli sormiruokailu -sivuilta ja muutenkin olen kaivanut eri asioiden faktat itse netistä.
Tämähän ei ole neuvolan terveydenhoitajien vika. He tekevät parhaansa annetuilla ohjeilla sekä annetuissa raameissa. Kukaan ei voi olla ekspertti kaikessa enkä oleta, että neuvolan hoitajat kouluttavat itseään (varsinkaan samalla kuukausipalkalla) asiantuntijaksi joka alalle. Siksi osan käynneistä voisikin delegoida tukitoiminnoille?
Mielestäni _osan_ neuvolakäynneistä voisi korvata seuraavilla:
Unikonsultti
Jo pienen pienillä keinoilla voi tukea vauvan unta ja rytmiä siten, että vanhemmat eivät menetä järkeään. Olen itse kerännyt oman neuvolan hoitajamme univinkit tänne.
Imetyksen tuki
Imetys oli täysi mysteeri mulle varsinkin esikoisen kanssa. Uskon, että tässäkin tosi pienillä vinkeillä ja vaan faktojen kertomisella pystyisi tukea monia imettäviä äitejä.
Äitiysfysioterapia
Voi kuinka monilta kivuilta ja säryiltä tällä ennaltaehkäisevällä käynnillä voitaisiin välttää!
Fysioterapiakäynti lapselle
Me käytiin esikoisen kanssa keskosfyssarilla (kuului “keskospakettiin”) ja opittiin joka käynnillä ihan hirveän paljon hyvää tietoa! Muun muassa keinoja, miten auttaa lasta hoksaamaan vaikka ryömimisen tai kääntymisen salat. Lisäksi vauva tekee myös aikamoisen työn syntyäkseen tähän maailmaan, joten erilaiset jumit ovat täysin mahdollisia. Tähän samaan käyntiin voisi sisällyttää myös faktatietoa esimerkiksi oikeanlaisista kengistä ja siitä kuinka (pirun) usein niitä pitää uusia(!!).
Parisuhdeterapia
Tarviiko tätä selittää sen enempää? Uusi perheenjäsen muuttaa aina jo olemassa olevan perheen dynamiikkaa, joten terapia hyvässäkään parisuhteessa tuskin olisi haitaksi?
Yksilöterapia
Itsellä ainakin oli tosi paljon kasvukipuja uuteen rooliin ja olin aikamoisessa solmussa äitiyteni kanssa. Olisin päässyt paljon helpommalla, jos joku olisi antanut aseita ymmärtää omia tunteitaan ja “normalisoinut” ne. Viimeistään vanhemmaksi tullessa olisi myös hyvä käydä läpi hieman omaa menneisyyttään ja perhesuhteita ja miten ne voivat vaikuttaa itseen vanhempana?
Nämä kaikki yllä olevat palvelut ovat jo olemassa eli ei tässä olla mitään pyörää keksimässä uudelleen. Olen myös tietoinen, että neuvolassa ei kukaan minua pakota käymään. Haluaisin vain herättää hieman keskustelua, voisiko tuon hienon palvelun sisältöä optimoida vielä hyödyllisemmäksi?
Mitä mieltä sä oot?
Mä oon täysin samaa mieltä! Vaasa vois satsata lisääntymisen tukemiseen näillä kaikilla tavoilla ja lisäksi rahallisesti.
❤️❤️
Seinäjoella lapselle saa hyvinkin helposti fyssarikäynnit. Meillä poitsulla käynyt 4krt fyssari vaikkei varsinaista tarvetta sille sitten ollutkaan. Fyssari saatiin siis siitä syystä, että poitsulle tuli 6vkon iässä asentorajoitteisuutta imetykseen, syö vain kyljellään. Fyssari lähti asiaa tutkimaan, mutta ei löytänyt jäykkyyttä tai vikaa. Kävi kuitenkin vielä pari kertaa katsomassa, miten vauva kehittyy ja saatiin hyviä vinkkejä kantamiseen ja sylittelyyn (ei sylissä aina samassa asennossa vaan vaihdellen puolta).
Itselle neuvola on ollut nyt todellinen henkireikä tämän ruoka-allergikon kanssa. Toki toivoisin myös päivitystä nykyiseen neuvolaohjelmaan.
Mahtava kuulla! ❤️ Ja fyssari on todellaki tarpeellinen, ihan vaan just noiden eri sylissäpitämisasentojen oppimisessa! En tiedä, onko oletus, että kaikki vaan osaa ne mutta mä en ainakaan osannut!
Kyllä! Erittäin hyviä ideoita kaikki. Lisäksi voisi järjestää esimerkiksi luotettavaa edullista tilapäistä lastenhoitoapua.
Itselleni neuvola toisen lapsen kohdalla oli enemmän arkea kuormittava kuin auttava tekijä. Täysin tervettä vauvaa moititaan jatkuvasti kasvusta, olemme tavanneet neuvolassa kerran viikossa (tasperoikäinen esikoinen tietysti aina mukana, yleensä vielä päiväuniaikaansa) mittaamassa ja kuulemassa joka kerta eri terkalta taivastelua ja moitteita. Mitään hyviä neuvoja painonnousun avittamiseksi emme ole saaneet emmekä pyynnöstä huolimatta lähetettä jatkotutkimuksiin (pyysin sitä lähinnä siksi, että pääsisin eroon jatkuvasta ramppaamisesta neuvolassa, jos lääkäri toteaisi että huolta ei ole. Itse en ole huolissani, koska lapsi on silminnähden terve ja kehittyy ikätasoisesti tai nopeammassa tahdissa).
Voi toi ei kyllä kuulosta kivalta ja jos neuvolan hoitajalla on huoli, niin ihmeessä sitten laittaisi teitä eteenpäin että saisitte kaikki mielenrauhan!