Kirjoitin aiemmin, kuinka tuntuu, että päiväunien pituus vaikuttaa jo isosti illan nukkumaanmenoaikaan. Tunninkin päikkärit saavat aikaan sen, että esikoinen nukahtaa yöunille vasta klo 22 maissa! Tuo päikkäriaika on kuitenkin tärkeä paussi itsellekin päivään, joten en haluaisi siitä luopua.
Kuuntele alta vinkkejä, jolla saada taapero nukkumaan 😉
Jos pitäisi valita kumpi itse olen – aamuvirkku vai iltakukkuja – valitsisin ensimmäisen. En kuitenkaan siinä määrin mitä kuopus, joka alkaa heräillä jo klo 06 jälkeen! Puoli seitsemältä vauva alkaa jo protestoida erittäin voimakkaasti, jos ei päivä ole lähtenyt käyntiin.
Pitäisikö tässä siis uhrata se kallisarvoinen oma aika päivästä, jotta saisin nauttia siitä illalla tai sitten painua pehkuihin samaan aikaan lasten kanssa?
Vauva menee yöunille jo klo 19-20, mikä onkin kaikkien uniohjeiden mukaan optimaalinen aika. Itse en vain saa tästä sitä hyötyä irti, kun esikoinen ravaa sänkyyn ja sängystä pois sinne kymppiin saakka. Ilman päikkäreitä hänkin on valmista kauraa klo 20. Pitäisikö tässä siis uhrata se kallisarvoinen oma aika päivästä, jotta saisin nauttia siitä illalla tai sitten painua pehkuihin samaan aikaan lasten kanssa?
Onneksi tämäkin on vain vaihe. Esikoinenkin heräsi minun kanssani klo 7, mutta sillä sekunnilla kun isi jäi hoitovapaalle, taapero alkoi nukkua vähintään yhdeksään. Eli pitäisiköhän kuopuskin laittaa “isin unikouluun”? Tuntuu olevan tehokas! ?
Me jouduttiin lopettaamaan 2- vuotiaan päiväunet lähes heti uuden vauvan synnyttyä. Nukutukset päivällä ja illalla kestivät yli tunnin eikä taapero silti aina nukahtanut päikkäreille. Aluksi päivät tuntuivat super pitkiltä kun ei saanut taukoa, mutta nyt kolmisen kuukautta myöhemmin täytyy sanoa, kannatti! Taapero menee nukkumaan joka ilta klo 20. Nukahtaa välittömästi ja nukkuu lähes kellon ympäri. Ilta- aikaa jää jonkin verran, vaikka vauva meneekin meillä nukkumaan vasta 21 aikoihin. Nykkumisista ei tarvitse enää taistella, mikä on mahtavaa kun kaikesta muusta saakin tuon uhmaikäisen kanssa vääntää?
No tää kyl kuulostaa todella houkuttelevalta! ?
Meillä esikoinen oli 2.5 kun lopetti päikkärit. Koska vauva oli infektiokierteessä ja valvotti tarvitsin itse epätoivoisesti pieniä päikkäreitä.
Esikoinen oli aika vilkas poika ja ruutuaikaa en halunnut yhtään päiviin, kun tuntui että se vaan lisää kierroksia.
Päikkäri ajat sain sujumaan tosi hyvin kuitenkin. Esikoinen kuunteli äänikirjoja alkuun . Sellaisia , joissa on kuvakirja mukana ja voi kääntää aina oikean sivun.
Sen jälkeen 3 vuotiaana tuli palapeli innostus ja teki palapelejä päikkäriajat. Tuo super vilkas poika jaksoi olla omissa oloissaan näillä keinoilla noin tunnin verran.
Ja illat oli luksusta. Molemmat olivat unilla jo 19.30!
Meillä on myös molemmat lapset lopettaneet päikkärit aika pian 2-vuotissynttäreiden jälkeen. Nukuttamiseen meni yli tunti sekä päivällä että illalla. Lopetuksen jälkeen illat helpottui kun lapsi simahti jo kahdeksalta ja jo muutaman sivun iltasadun jälkeen. Vuoden verran kyllä meni vielä niin että jos kahden jälkeen meni minnekään niin lapsi nukahti autoon/ rattaisiin mutta ei kotona tarvinnut päikkäreitä. Lapset on erilaisia, jotkut tarvitsee niitä päikkäreitä vielä neljävuotiaaksi ja joillekin taas toimii paremmin pidemmät yöunet ilman päikkäreitä jo kaksivuotiaana.
Jos teillä vaan isompi sitten menee ajoissa nukkumaan ilman päikkäreitä niin luovu ihmeessä päikkäreistä. Ilman huonoa omaatuntoa annat 30-45min ruutuaikaa nyt kun toinen on vauva ja otat silloin oman ajan päivällä❤. Illalla kun saat molemmat nukkumaan ajoissa on se ihanaa ❤.