Joka kerta, kun instagramin puolella vilahtaa kuvissa meidän lasten sängyt, saan kysymyksiä, miten ja miksi lapsemme nukkuvat samassa huoneessa. Ajattelin vastata nyt yhteisesti kysymyksiin postauksen muodossa. Fakta on se, että siihen on kaksi syytä ja mahdollistajaa: esikoiseni uskomattomat unenlahjat ja rajattu määrä tilaa yläkerrassa.

Miten päädyimme siihen ratkaisuun, että lapset nukkuvat samassa huoneessa?
Kuopuksemme ollessa noin viiden kuukauden ikäinen, olin valvonut muutamaa sattumaa lukuun ottamatta kaikki nuo viiden kuukauden yöt. Hän oli todella haastava nukkuja öisin ja heräili parhaimmillaankin parin tunnin välein – 45 minuutin välein oli aika vakio. Olin kokeillut jo monia eri keinoja parempia unia ylläpitääkseni neuvolan unijumalankin avulla, mutta mikään ei tuntunut tuovan pysyvää ratkaisua. Viimeiset vaihtoehtoni näyttivät olevan vauvan siirto testimielessä toiseen huoneeseen kuin minä ja pahamaineinen velli.
Vauva siis siirtyi isosiskonsa kaveriksi. Se toimi.
Meillä on kaksi makuuhuonetta yläkerrassa. Toisessa nukuimme me mieheni kanssa ja toisessa tuolloin 2,5-vuotias esikoisemme. Vauva siis siirtyi isosiskonsa kaveriksi. Se toimi. Kuopus vähensi heräilyjään radikaalisti: noin 2-3 kertaan yössä. Samoihin aikoihin aloitin antaa velliä iltaisin, joten en tiedä, kumpi keinoista lopulta oli se ratkaisu. Vai oliko se niiden yhdistelmä?

Miten nukkumaan laitto onnistuu, kun kaksi pikkulasta pitää saada samaan aikaan unille?
Yksi ainoista lupauksistani, jonka tein jo ennen omia lapsiani ja jonka pidin, oli se, että “opetan omani nukahtamaan itsenäisesti”. Tämä oli esikoisen kohdalla suht helppo pitää, koska keskola teki pohjatyön puolestani. Meidän tarvitsi vain jatkaa samaa linjaa. Pahin mylly oli lapseni ollessa kahden vuoden ikäinen: unitaantuma iski meihin kovaa, mutta pidin kiinni päätöksestäni mielenterveyteni uhalla.
Isosiskon läsnäolo tuntui rauhoittavan vauvaa vähintään yhtä paljon kuin omani.
Tämä päätös todellakin kantoi hedelmää, kun siirsimme lapset samaan huoneeseen nukkumaan. Luin taaperolleni satukirjan vauvan ollessa sylissä, pusuttelin hänet unille ja valmistauduin nukutusmyllyyn kuopuksen kanssa…jota ei koskaan tullut. Paristi muistan käyneeni hyssytelemässä häntä, mutta isosiskon läsnäolo tuntui rauhoittavan häntä vähintään yhtä paljon kuin omani. Ehkä jopa enemmän, koska maidonhaju ei ollut samalla lailla läsnä, kun minun ja maitotahraiset paitani!

Esikoiseni omaa uskomattomat unenlahjat
Suurin syy lasten samassa huoneessa nukkumisen onnistumiseen on ollut esikoiseni älyttömän hyvät unenlahjat. Yllätyksekseni hän ei herännyt kerta kaikkiaan mihinkään, vaikka jollain tavalla pidin häntä suht herkkäunisena. Nyt, kun kuopuksen ollessa isompi, jäbä pitää aikamoista showta toisinaan iltaisin. On nälkää, janoa, pissa- ja kakkahätää, peitto huonosti ja mitä kaikkia näitä huutelun aiheita nyt onkaan. Isosisko ei herää niihinkään. Hän nukkuu tyytyväisenä kaiken senkin touhun ohi.
Uskon, että jos tekisimme tämän siirron nyt, emme onnistuisi.
Toinen syy onnistumiseen on varmasti myös se, että he olivat molemmat niin pieniä, kun tähän tapaan alettiin totutella. Nykyään tulee itku, jos toinen ei nuku lähellä. Uskon, että jos tekisimme tämän siirron nyt, kun toinen on 4,5v ja toinen 2,5v, emme onnistuisi tai ainakin se vaatisi sitkeämpää yrittämistä.

Ei tämäkään ratkaisu ongelmitta ole sujunut
Tässäkin tavassa on ollut tietenkin kaikenlaisia välivaiheita, kuten se, että kuopus piti niin hauskaa ryhmä Hau – esitystä, että sisko ei kikatukseltaan saanu nukutuksi. Tämän ratkaisin sermillä, jonka laitoin sänkyjen väliin tilanjakajaksi. Eihän se meno oo yhtään niin motivoivaa, jos yleisö ei näe!
Toinen vaihe oli se, kun jouduin parina iltana siirtämään kuopuksen sängyn makkariimme. Isosiskolla oli ehkä jokin kasvupyrähdys tai muu, jonka takia hän tarvitsi enemmän unta ettei olisi niin kiukkuinen päivisin. Se ei meinannut onnistua, koska pikkuveli oli nostanut esitysnumeroidensa volyymia. Päädyin antamaan varoituksia siitä, että sänky siirtyy jos ei meno rauhoitu ja kolmannesta varoituksesta siirsin sängyn. Se riitti rauhoittamaan shown tulevina iltoina.
Seuraavaa vaihetta odotellen…
Leave a Reply
You must be logged in to post a comment.