Oon aina halunnut olla spontaani ja sellainen ihminen, joka tekee päätökset tunteella. Aika pitkään kuvittelinkin olevani sellainen, kunnes tein persoonallisuustestin ja se heitti sponttaaniudelleni märän rätin naamaan. Uskon pitkälti siihen, mitä näen ja pystyn koskea. Uskon tieteeseen ja tutkittuihin faktoihin. Siksi (esimerkiksi THL:n) suositusten väheksyminen saa vereni kiehumaan.
Sitten tajusin, että ei sitä vältettävien ruokalajien listaa kiusallaan pidennetä.
Raskaana ollessani kirosin suositukset alimpaan helvettiin. Ai miten niin muka ei saa syödä sushia? Kyllä sitä Japanissakin syödään, vaikka kuinka oltaisiin raskaana! Suomessa ollaan niin tiukkoja. Ihan turha niihin uskoa, kun ne muuttuu joka vuosi. Ja niin edelleen. Sitten tajusin, että ei sitä vältettävien ruokalajien listaa kiusallaan pidennetä. Lista pitenee, lyhenee ja muuttuu tutkimusten ansiosta. Ruoka-aine, joka aiemmin ei ole ollut vältettävien-listalla on “joutunut” sinne, koska sitä ei voida täysin turvalliseksi raskaana oleville luokitella (lähde). Suosituksilla ei tehdä tavallisille tallaajille kiusaa vaan meitä/heitä yritetään suojella mahdollisilta ongelmilta.
En kuitenkaan ole sitä mieltä, etteikö saisi kyseenalaistaa. Tottakai saa ja jopa pitää! Teen sitä itsekin jatkuvasti – myös THL:n suositusten kohdalla. Se meidän maassamme onkin hienoa, että jokaisella on sananvapaus. Toivon kuitenkin, että kyseenalaistaessa yleisiä suosituksia, olisi pohjana perusteille muutakin kuin jokin seuraavista lauseista:
“No kyllä ennenkin on syöty/juotu asiaa x ja meistä on tullut ihan normaaleja”.
Kyllä meistä varmasti jokainen tietää tarinoita, kuinka lapsille on syötetty ja juotettu ennen jotain, mikä ei nykypäivänä tulisi kuuloonkaan? Itse luen parhaillaan kirjaa nimeltä Hitlerin tabut, jonka mukaan pervitiiniä (eli metamfetamiinia) suositeltiin 2. maailman sodan aikaan kaikille. Se oli sen ajan tiedon mukaan kuin monivitamiini, jota oli laitettu esimerkiksi suklaakonvehteihin vähän piristämään arkea!
Lapsikuolleisuus on Suomessa jatkuvasti laskussa (lähde) ja uskon 100%:sti siihen, että tutkimuksille ja niihin perustuville suosituksille kuuluu iso osa aplodeista.
Lisää näitä mun lempparilauseita…:
“Mun (lisää tähän kohtaan kaveri/sukulainen/naapuri/tuttu) on juonut/syönyt (lisää tähän ruoka-aine) jo alle x-vuotiaasta ja edelleen on hengissä”
“THL on valtion rahoittama ja lahjoma laitos, joka suosittelee sitä, mitä valtio haluaa”.
“Neuvolassa sanottiin, että x.”
Suomen neuvolajärjestelmä on mun mielestä huippu ja arvostan suuresti sitä apua, mitä oon sieltä itsekin saanut. Neuvolassa ei kuitenkaan olla kaikkien asioiden eksperttejä, vaan joistain asioista on parempi kääntyä kysymykseen erikoistuneen puoleen. Esimerkkinä meillä keskosuus ja monilla muilla imetys. Sormiruokailu on (keskustelujen perusteella) toisissa neuvoloissa vielä täysin outo käsite ja refluksikaan ei ole ihan tuttua huttua. Imetyksen tuki on esimerkiksi loistava paikka kysyä imetyksestä ajantasaisia ohjeita. Tällä ei ole kuitenkaan tarkoitus väheksyä neuvolahenkilökunnan osaamista, vaan antaa heille armoa: Ei hekään voi ehtiä kaikesta kaikkea infoa keräämään, kun suositukset muuttuvat joskus nopeaankin tahtiin.
Maalaisjärki (samoin kuin kohtuus) on niin subjektiivinen käsite, että mielestäni on parempi luottaa siihen faktatietoon kuin mutuun. Esimerkkinä suoraan meidän elämästä ajatus aikaisin nukkumaanmenosta. Minulle se tarkoittaa klo 21-22, mutta miehelleni tuo aika on vielä iltapäivää. Hänen aikaisin nukkumaanmeno on keskiyön paikkeilla.
Summa summarum: Minusta jokaisen on hyvä tietää, mihin perustuu esimerkiksi suositus asian x välttämiseen – onko se Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tutkimus vaiko naapurin Tainan kaverin kummin mutu? Mitä mieltä te olette?
Lisää kyseenalaistamista löydät Shittyn instagramista tai fb-sivuilta!
Ai vitsit mua kiehuttaa ne kommentit, joita ei perustella millaan. Tai juuri silla, etta kylla meidan naapurin Pirkko on syonyt x eika se mihinkaan ole kuollut.. Ei ehka mutta seuraava jo voi.. hohhoi, ei yotavasten saisi naita alkaa miettia 😀
Sama!! Mä ymmärrän täysin, jos joku on just vaikka thl:n kanssa eri mieltä ja kertoo perustelut. Musta tuntuu, että vegaanisuus on varmasti tällainen. Mutta just tää että MUN MAALAISJÄRKI SANOO, ETTÄ VOIN TEHDÄ ASIAN X, niin voi jee ku keittää!
Loistava postaus! Olen ihan samalla linjalla siun kanssa kaikesta mitä kirjoitit!
Tosi kiva, että julkaisit tämän ?
Kiitos ??
Noi on kyllä hassuja, että jooo sekin teki sitä tätä tota, ja ihan selvisi hengissä, tai että veti pusseittain lakuja ja ihan terve lapsi. Eihän ne toki kaikki mahdolliset vaikutukset näy heti päällepäin, eikä ne muutenkaan tarkoita että tulisi suoraan jotain vakavia kehitysvammoja tai viivästymiä.
Mutta sitten taas, ihan kaikkia suosituksia en ota nielemättä. Nää, joiden syy on tutkimattomuus tms, niin niistä saattaa löytyä hyvin tietoa englanninkielisistä lähteistä. Ja case inkiväärikin tuli aikoinaan niistä inkivääripillereistä, joita vedettiin aika tuhdisti, eikä se ole ollut edes se tarkoitus niissä, eikä sekään kerro mitään itse inkiväärin normaalista käytöstä, vaan ainoastaan liikakäytöstä.
Ja sit taas imetyssuositus, joka tosin siis ei ole mikään ns. ruokasuositus, mut kuitenkin. Eli Suomessa imetyssuositus on se vuosi, ja se on siksi vain vuosi, jotta se motivoisi imettämään edes jonkun aikaa. Suomessa on aika heikot imetysluvut, ja sitä on perusteltu sillä, että WHO:n min 2v ei motivoi, kun se voi tuntua täysin saavuttamattomalta.
Arvostan suurinta osaa suosituksista siis kuitenkin 🙂 Mutta sitten taas kun mennään esimerkiksi pienten lasten ruokasuosituksiin, niin plääh, niistä saatan kyllä joistain olla eri mieltä, lehmiksen runsaudesta ja puuron, leivän, margariinin ja kevytttuotteiden palvonnasta ainakin, noin niinkuin aluksi 😉
Joo, totta ja ei meilläkään juoda lehmänmaitoa tai palvota kevyttuotteita. Mutta fiksuna ihmisenä säkin perustelet nää omat mielipitees (mm. englannin kielisillä) tutkimuksilla etkä vaan mutulla ?? en näe tilannetta, että olisit vaan päästäs vetänyt idean että lehmis on perseestä, vaan varmasti löytyisi perustelut ?
Jokainen tekee toki omalla kohdallaan ne valintansa ja toki jotkut asiat ovat sellaisia mitkä on tosiaan suositeltu esim. raskauden aikana vältettäväksi vain koska ei varmuudella osata sanoa onko se turvallista vai ei. Yksi mielenkiintoinen keskustelu tuli mieleen listeriaan liittyen ja miksi tiettyjä raaka-aineita tulisi raskauden aikana välttää listerian vuoksi; joku kommentoi keskusteluun, että raskauden keskeytymisen tai kohtukuoleman syy jää usein epäselväksi ja haluatko sinä todella ottaa sen riskin, että listeria aiheuttaa sen. Tämä laittoi itseni ajattelemaan asioita vielä hieman eri kantilta, vaikka jo tätä ennen hyvin pitkälti suositusten mukaisesti toiminkin (esim. uusimpien tutkimusten mukaisesti jätin salmiakin ja lakritsan kokonaan raskausaikana pois).
Niinpä! Ite söin salmiakkia vähän ja nyt joudun koko loppuelämäni elää sen epäilyksen kanssa, että lapseni ennenaikaisuus johtuu siitä. Järjellä tiedän, että se ei todennäköisesti ole syy, mutta se ei silti auta.
”Silloin ennen vanhaankin tehtii niin ja näin” -kommentoijille tahtoisin vielä sanoa että silloin oli myös maapallon asiat vähän eritavalla..
Maalaisjärjellä pääsee pitkälle, stressi ja välinpitämättömyys todellakin tappaa.
En usko että suosituksia tehdään huvin vuoksi tai että ne olisivat valtion korruptoimaa propagandaa. Kun niihin yhdistää terveen maalaisjärjen niin hyvä tulee.
Mielestäni on jokaisen oma asia kuinka tarkkaan niitä suosituksia noudattaa. Minulla taas nousee verenpaine joka kerta kun joku nipottaa minulle siitä jos en seuraa niitä suosituksia orjallisesti. Jos juon 9kk aikana kylässä yhden (1!!) kupin teetä jonka ainesosien seassa on myös vähän inkivääriä ei tarvitse muiden heti kauhistella sitä suureen ääneen. Äitien/ raskaana olevien jatkuva kyttääminen ja arvostelu on ikävä piirre suomalaisissa.
Joku joskus kommentoi tähän, että on lajitellut suositellut aineet kahteen ryhmään tyylillä: ruoka-aineet, joita ei lainkaan, koska ovat “kerrasta poikki” ja ruoka-aineet, joita voi syödä/juoda kohtuudella. Musta se oli hyvä idea. Just esim., että listeria ei kato syökö sitä asiaa x paljon vai vähän, mutta yksi salmiakki tuskin vaikuttaa mihinkään. 🙂