Oon jakanut instagramin storyihini jonkin verran kasvisruokareseptejä ja varsinkin vauvoille toivotaan niitä enemmänkin! Päätin siis jakaa teille nyt tänne blogin puolelle maailman helpoimman reseptin, joka taipuu vaikka kuinka moneksi vaihtamalla vain raaka-aineita. Sama kaava siis joka kerta, mutta eri makuelämyksiä pienellä tuunauksella. Tää on jälleen just sopivan yksinkertainen tällaiselle amatöörikokillekin!

Helppo ja herkullinen kasvisruoka vauvalle:
Tarvitset:
- Tofuklöntin / Soijarouhetta 2dl
- Vihanneksia
- Kanamuna (ei pakollinen)
- Korppujauhoja/Maissijauhoja
- Mausteita

Vihanneksilla tarkoitan esimerkiksi porkkanaa, bataattia, perunaa, palsternakkaa, lanttua, kukkakaalia, parsakaalia jne. Eri kasviksilla saat vaihtelevuutta reseptiin!
Mausteena itse olen käyttänyt vaihdellen currya, korianteria, juustokuminaa, kurkumaa, inkivääriä, valkosipulia, mustapippuria, paprikamaustetta, chiliä ja joskus suolattomia maustesekoituksia.
Saat reseptistä vegaaniversion jättämällä munan pois ja lisäämällä korppu- tai maissijauhojen määrää.
Näillä määrillä tulee noin 10-20 annosta riippuen siitä, kuinka isoja/pieniä annoksia teet.

Valmistus:
- Pilko tofuklöntistä pieniä kuutioita tai mittaa soijarouhe pannulle
- Paista ja mausta
- (Soseuta tofu)
- Kuori, kuutioi ja keitä valitsemasi vihannekset
- Soseuta vihannekset ja lisää mukaan soijarouhe/tofu
- Lisää kanamuna (jätä tämä vaihe välistä, jos haluat ruuasta vegaanisen)
- Lisää korppu-/maissijauhoja niin kauan, että mössöstä on helppo muokata pötköjä, lättyjä ja/tai pyöryköitä. Jauhojen määrä riippuu siitä, mitä vihanneksia käytät (n. 1-2dl on aika vakio)
- Muotoile vauvallesi sopiviksi pyöryköiksi/pötköiksi/lätyiksi
- Paista noin 15 minuuttia 200 asteessa

Mausteiden määrää aina mietitään ja mäkin joudun nyt tähän toteamaan, että riippuu tosi paljon vauvasta. Yhteensä yhteen satsiin menee meillä ehkä noin 2-3 teelusikallista mausteita riippuen toki siitä, mitä mausteita käytän. Valkosipulimurskan kanssa ei mielestäni tarvi kovinkaan paljoa muita makuja.
Pakasta osa ja tarjoa useamman kerran yhtä reseptiä
Tiesitkö, että lapsi voi tarvita jopa 10–15 maistelukertaa, ennen kuin hän tottuu uuteen makuun? Onkin siis fiksua laittaa tämän reseptin annoksista osa pakkaseen ja sulattaa niitä sieltä maistettavaksi. Meillä tofu- & porkkana-combo vaati noin 10 maistelukertaa, mutta nyt se on vauvani suurinta herkkua! Soijarouhe- & bataatticombo taas upposi heti. Ei siis kannata yhden maistelukerran jälkeen heittää koko satsia mäkeen, jos vauva ei tykkää.

Yhdessä annoksessa sekä kasviksia että proteiinia
Tämä resepti on tosi kätevä, koska samassa paketissa tulee sekä kasviksia että proteiinia. Olenkin useamman kerran laittanut pakkasesta vain näitä eväsrasiaan lähtiessämme jonnekin, jossa tiedän syövämme myös lämpimän ruuan. Aina mietitään, “saako kasvisruuasta nyt tarpeeksi proteiinia/rautaa/kalsiumia?” ja laitan tähän vertailun vuoksi liha/soija ja kana/tofu ravintoaineet (100g). Nämä luvut ovat suoraan Finelistä, mutta huomioithan, että naudanlihan “paino” ei ole suoraan verrattavissa soijarouheen painoon tässä reseptissä. Pötköissä ei ole 100g soijarouhetta, mutta jauhelihapötköissä 100g toteutuisi.

Naudanjauheliha / Soijarouhe
Proteiini 19.1 g / 49.2 g
Kalsium 9.0 mg / 244.0 mg
Rauta 1.8 mg / 13,7 mg
Kana / Tofu
Proteiini 20.2 g / 8.1 g
Kalsium 11.0 mg / 350.0 mg
Rauta 1.2 mg / 5.4 mg

Leave a Reply
You must be logged in to post a comment.