Oon saanut paljon kyselyitä meidän tämän hetkisestä rytmistä ja jotta en joutuisi vastaamaan (enää), että heräämme klo 05, olen aloittanut pistäytymisunikoulun.

Kello 05 aamu on liian aikaisin
Koko unikouluajatus lähti siitä, kun meidän aamut aikaistuivat siihen klo 05 paikkeille ja klo 06 herätys oli “myöhään”. Anteeks kaikki kuudelta herääjät, mutta musta toi lause on säälittävä. Ettäkö klo 06 herääminen olisi “myöhään”! Klo 06 herääminenkin sopi minulle jonkin aikaa, mutta kun herääminen alkoi olla jatkuvasti lähempänä viittä, sai riittää.
Miltä vauvan päivärytmi alkoi näyttää?
Vauvan päivä siis vaikutti alkavan klo 05. Olen ymmärtänyt, että ensimmäisiä päiväunia ei kannata silti aikaistaa, koska se saa aikaan heräilyt vielä aikaisemmin. Pidin siis klo 09 alkavista päiväunista kiinni, mutta voitte arvata, kuinka väsynyt vauva minulla oli jo klo 07.30. Lisäksi hän oli yliväsynyt ekoillakin päiväunilla eli heräsi niiltä liian aikaisin ja toisiin päiväuniin saakka seuranani oli kiukkuinen pallero. Opin nyt jälkeenpäin, että tositosi aikaisin heräävän vauvan voi antaa ottaa pikkutorkut (15min) klo 07 maissa, mutta minä koin tuon liian työlääksi. Meillähän kumpikaan lapsi ei ole vastasyntynyt-ajan jälkeen nukahtanut syliin, joten kuopus olisi pitänyt viedä sänkyyn tai vaunuihin. Klo 07 esikoinen nukkuu vielä vauvan sängyn kanssa samassa huoneessa, joten sinne ei olisi voinut viedä, ja vaunuihin en jaksanut vartin takia alkaa pakkaamaan. Siispä aloin etsiä vaihtoehtoja, miten aamut saisi taas hieman myöhäistettyä.

Pistäytymisunikoulu
Kauaa ei tarvinnut etsiä, koska vaihtoehtoja ei meidän lapsille löydy kovinkaan monia. Pistäytymisunikoulussa lapsen luona nimensä mukaisesti pistäydytään ennalta päätetyn ajan kuluttua ja sanotaan ennalta päätetty sama mantra mahdollisimman rauhallisella äänellä. Minulla tuo mantra on “kauniita unia, nyt on yö” tai jotain muuta yhtä kuivaa. Sen jälkeen poistun paikalta ja palaan takaisin jälleen ennalta määrätyn ajan kuluttua, mikäli lapsi itkee. Meillä nuo ajat ovat olleet ensimmäisenä 1min/2min/3min jne. Sitten, kun lapsi vaikuttaa tottuneen tuohon, on pidennetty 2min/4min/6min ja nyt ollaan 3min/6min/9min. Iltaisin vauva nukahtaa heti tuon 3min käynnin jälkeen, mutta nyt aamuisin olen joutunut käydä kahdesti eli 6min jälkeenkin. Tämä 3/6/9 on ollut nyt meillä jo pidempään käytössä.
Miksi valitsin juuri pistäytymisunikoulun?
On siunaus ja kirous, että he ovat oppineet niin hienosti itsenäisen nukahtamisen. Siunaus siksi, että onhan se nyt mahtavaa, kun ei tarvitse tehdä muuta nukuttaakseen kuin viedä sänkyyn, mutta kirous siksi, että he eivät nukahda syliin, rinnalle, viereen eivätkä kosketukseen. Heihin ei saa koskea eikä oikein edes saa olla läsnä, kun he hakevat unta. Eli kaikki tassuttelut jne. sai unohtaa kuopuksenkin kohdalta heti kättelyssä. Siispä jo esikoisen ajalta tuttu pistäytymisunikoulu oli meidän perheelle paras vaihtoehto. Lisäksi olen nyt oppinut tunnistamaan vauvan itkujen laadut ja tiedän, että koska hänellä on oikeasti hätä. Huomaan sen toki jo siitä, kun aamulla nostan hänet syliin, hän rauhoittuu samantien.

Päätin, että voimme herätä aikaisintaan 06.30
Vajaa viikko sitten, klo 5:02 noustessani päätin, että nyt saa riittää. Päätin, että klo 06:30 on sopiva aika nousta ja asennoiduin seuraavaa aamua varten. Minulla on ranteessa aktiivisuusranneke, josta löytyy ajastin. Kun vauva huusi komennuksensa klo 05:15 seuraavana aamuna, laitoin ajastimeen 3 minuuttia. Tuon jälkeen kävin laittamassa hänelle tutin ja laitoin hänet makuulleen. En sanonut mitään, koska ajattelin, että aamulla se saattaisi vaan aloittaa keskustelun. Jäbä ei todellakaan tykännyt tästä, että häntä ei nostettukaan sängystä pois vaan vauva-suomi-vauva-tulkkaukseni perusteella huoneesta kuului “TUU NAINEN TAKAS TÄNNE, HALUAN LEIKKIMÄÄN!”. Laitoin ajastimeen 6 minuuttia ja menin omaan sänkyyn makoilemaan. Taisin torkahtaa ja heräsin, kun ranteessa alkoi täristä. Lasten huoneessa oli hiljaista? Jatkoin uniani ja kuulin itkua 05:45 paikkeilla. Laitoin kellon 6minuuttiin ja naulasin itseni sänkyyn. Joskus 4 minuutin kohdalla itku hiljeni ja heräsimme 06:36. Seuraavana päivänä hän nukkui itsestään 06:30 saakka ja sitä seuraavana hän heräsi 06:35. Eilen hän alkoi huikkia 05:30, joten iskin ajastimeen tutun 3min ja kävin viemässä tutin tuon ajan kuluttua. Se ei vielä riittänyt ja 6min kuluttua pistäydyin uudelleen. Tuon jälkeen hiljeni ja aamu alkoi 7:38!
Miltä vauvan päivärytmi näyttää nyt?
No siltä, että tänäänkin herättiin “vasta” seiskalta! Tänään ei tarvinnut tehdä edes mitään temppuja viiden maissa, vaan vauva nukkui 19-07 putkeen. Ehdin jo villeissä unelmissani toivoa, että 7:30 olisi täydellinen heräämisaika, mutta en uskonut siihen olevan mahdollisuuksia! Ihana olla väärässä! Myöhäistyneen heräämisajan vuoksi ensimmäisille päiväunille menon ajankohtaa haetaan vielä, mutta uskoisin sen sijoittuvan 09:30 paikkeille. Tänään laitoin hänet sänkyyn 9:20 hakemaan unta ja nyt, klo 9:24, on hiljaista.
En tiedä johtuiko aamujen onnistumiset siitä, että tämä unikoulutapa on vauvalle tuttu jo illoista, mutta samapa tuo!
Tiivistelmä pistäytymisunikouluohjeista
- Pohdi, onko vauva & vanhemmat valmiita unikouluun?
- Eihän vauvaa valvota mikään terveydellinen syy?
- Opi tunnistamaan itkun laatu. Hätään tietenkin reagoidaan heti
- Sopikaa ennalta “odotusaika”, jonka jälkeen voitte mennä huoneeseen
- Päättäkää sopivan tylsä mantra, jota toistatte johdonmukaisesti aina, kun pistäydytte
- Poistu huoneesta ja jos vauva jatkaa/alkaa itkeä, laita kello käymään ennalta sovituksi ajaksi
- Toista sama tylsä mantra
- Toista tätä. Voit pidentää aikaa käyntikertojen välillä tai voit pitää sen aina samana. On hyvä muistaa, että liian tiheä pistäytyminen saattaa nostattaa vauvan kierroksia vaan entisestään
- Tuo ajankuluminen kännistyy aina vasta siitä, kun vauva itkee. Jos siis vauva ei itke, ei ajastinta tarvitse käynnistää
Moneltako teillä herätään?
Täältä voit lukea meidän perheen parhaasta nukuttajasta, eli E-zzy-laiskiaisesta.
Ja täällä panikoin ensimmäistä kertaa, kun vauva herää jo klo 5!
Kiitos hyvistä pistäytymisohjeista! Onko teillä käynyt kertaakaan niin, että vauva ei rauhoittuisi pistäytymiseen?
Meillä tuskaillaan lyhyiden lounasunien kanssa. Kun itku alkaa, vauva ei rauhoitu edes pistäytyessä. Päädyn siis aina tilanteeseen, että joudun tauotta rauhoittelemaan hysteerisenä huutavaa vauvaa ja unet loppuvatkin sitten siihen…
Voi että, kuulostaa tosi ikävältä. Ei oo käynyt vielä kertaakaan niin. Eipä kun onpas! Silloin tilanne päätyi siihen, että imetin uudemman kerran ja nukutin rinnalle. Tuolloin oli mennyt jo reippaasti yliväsymyksen puolelle, joten vauva ei osannut rauhoittua itse. Voisko teillä olla unillemenoajankohta väärä?
No sitä yritetään nyt vähän fiksata, että olis tarpeeks, mut ei liikaa unipainetta. Ongelma siis just tuo, että lounasunilla ei rauhoitu millään sit, kun herää. En saa siis oikein pistäytymistä toimimaan.? Yöllä kyllä ainakin toistaiseksi nukkuu hyvin ja ekoilta uniltakin joudun usein herättään.
Hitto, että osaa olla vaikeeta!
Tää on kyl yhtä ydinfysiikkaa tää lasten nukutus ?
Kiitos kun jaoit teidän onnistumistarinan ja selkeät ohjeet ❤️ Meillä 8 kk iässä unikoulutettu bebe aloitti myös 9 kk jälkeen aamuvirkkuilun ? En ole vaan jaksanut aloittaa tiukkaa pistäytymistaktiikkaa kun saattaa nukahtaa jos imettää, mutta nyt kyllä pitää sun inspiroimana lopettaa toi tissitainnutus, koska epäilen sen aiheuttaneen öihin lisää havahtumisia…
Ihanaa, kun pidit! No, mähän harrastin samaa kunnes päättelin, että saattaa ehkä olla enemmän haittaa kun hyötyä varsinkin, kun ei edes aina nukahtanut vaikka imetin! Samaa muistan esikoisen kanssa käyneen about tässä iässä ?
Kiitos vinkeistä, tämä toimii todistetusti myös 1,5 vuotuaan rauhattomaksi nukkujaksi ruvenneen taaperon kanssa. Sekä päikkäreille että yöunille nukutaan nyt itse, yhden pistäytymisen taktiikalla menty jo monta iltaa. Ja enää ei tarvita äitiä pinnasängyn reunalle tunniksi roikkumaan jos sattuu kevyempi unen vaihe kolmelta aamuyöllä. Kiitän rauhallisista öistäni!
Voi että ku ihana kuulla! ❤️❤️